1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperoleh daripada makanan.
Contohnya vitamin C dan E yang diperoleh daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk member kesan pencegahan dan anti- penuaan.
2. Buah- buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran.
3. Zat makanan mudah hilang semasa process pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Contohnya, vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa memasak.
4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat- ubatan, alcohol, minuman keras dan merokok boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan dalam tubuh.
5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut pyramid makanan yang dicadangkan.
6. Gaya hidup dan trend masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada
makanan segera yang tinggi kandungan MSG.
7. Bagi yang bekerja, makanan pagi kerap ditinggalkan manakala makanan tengahari selalunya di luar dan malam
mungkin memasak seringkas yang mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak dititikberatkan.
** Dapatkan konsultasi percuma sebelum dan selepas pembelian serta tips pengambilan vitamin khas kepada pelanggan nazuwa.com **
Hubungi kami di admin@nazuwa.com atau SMS/WhatsApp ke 011-1611-2294 (Nazuwa) untuk sebarang pertanyaan / khidmat nasihat / harga. Jom like facebook fanpage Healthy Living untuk tip-tip kesihatan.
Ingin menambah pendapatan secara online hanya dari rumah? Jom sertai kami
No comments:
Post a Comment